SVEN NYKVIST

Sven Nykvist betraktas som en av världens absolut främsta filmfotografer. Under karriären filmade han 123 filmer, varav 24 i samarbete med regissören Ingmar Bergman. Han har belönats med flera prestigefyllda filmpris, varav de främsta är två Oscars-statyetter för bästa foto i Viskningar och rop 1973 och Fanny och Alexander 1982. Svens kännetecken var närbilderna, de långa tagningarna och framför allt hans mästerliga förmåga att fånga ljuset.

Förutom med Ingmar Bergman samarbetade han med många andra berömda regissörer, såsom Woody Allan (Små och stora brott), Philip Kaufman (Varats olidliga lätthet), Roman Polanski (Hyresgästen), Andrej Tarakovski (Offret) och Nora Ephron (Sömnlös i Seattle). 

Sven var en omvittnat ödmjuk och blygsam person. I 55 år stod han bakom kameran, riktade blicken och intresset mot andra människor. I den här utställningen får istället Sven uppmärksamheten, han är huvudpersonen och står i centrum.

De bilder som visas kommer från Svens privata album och är utvalda med ömhet och respekt av hans son Carl-Gustaf Nykvist och mig.

På bilden bredvid är det sommar på Hammars och födelsedagsfest för Ingmar Bergman som fyller 70 år. Skådespelarna och vännerna Liv Ullman och Bibi Andersson kramar om födelsedagsbarnet. Fotografiet är unikt. Dels är det taget av Sven Nykvist vid ett helt privat tillfälle, dels återförenas just den här trion, eller snarare kvartetten, på samma stenstrand där Persona spelades in 1965.

Utställningens Nykvist-tillhörigheter, som hans registol, filmböcker och kontrastglas, visas här för första gången offentligt. 

Välkomna att lära känna ljusets mästare.

Jonas Hellberg