KALMAR PHOTO ART – HÖSTSALONGENS BILDER

Kalmar Photo Art är Personas höstsalong för foto. Här nedan visas ett jurybedömt urval bilder utifrån originalitet, kvalitet och personlighet. Höstsalongen består av 25 bilder tagna av 24 olika fotografer. Totalt inkom över 300 bilder från ett 80-tal fotografer som bedömdes.

Window to the Past, 3 800:-
 Personen i bilden blickar tillbaka och minns bättre tider (innan pandemin om man så vill). Bilden är sammansatt av två foton: den ena taget en ljummen sommarkväll i augusti och det andra en kylig eftermiddag i november. 
 
Samuel Blixt, 21 år, Örebro. Arbetar som brevbärare och har ägnat sig åt fotografi på fritiden sedan gymnasietiden. Har tidigare bla ställt ut på Arbetets museum i Norrköping och på Vinterspår i Lindesberg.
In oblivion, 1 900:-
 Verket är resultatet av ett gemensamt projekt kopplat till utbildningen på Gamleby folkhögskola. Vi byggde en studio tillsammans av en flyttkartong. Vi skar ut paneler på samtliga sidor och klädde dessa med transparent papper. Vidare målade vi kartongen vit och på botten gjordes ett hål för ansiktet. Materialet runt ansiktet är mossa.
 
Freddy Petersson, 37 år, fotograf och Elin Larsson, 20 år, modell. Studerar vid Gamleby folkhögskola. Bildidé och redigering gemensam.
Sprung from smoke and shadows, 2 500:-
 Fotografiet är bearbetad i Photoshop med penselverktyg och inscannade glasnegativ som filter. Modeller Andrea Palmqvist Gillman och Kristine Gierow.
 Rebecka Marie Gustafsson, 45 år, Alsterbro. Har fotograferat och ställt ut aktivt sedan 2009, bla på Oskarshamns konsthall och Stockfleth Art Gallery i Copenhagen.
Self-Portrait in Landscape: Stigfjorden II (upplaga 1/5), 21 000:-
Self-portrait in landscape – Stigfjorden II är fotograferat i och vid Stigfjorden i Bohuslän och är ett pågående projekt. Jag använder mig av självporträtt i mitt fotografiska arbete där jag är både subjekt och objekt i bilden. Landskapet används som en scen och behandlar relationen mellan kropp, plats och minne.

Annett Reimer Manhem, 36 år, Viby, Mantorp. Hon flyttade mer eller mindre in i mörkrummet under gymnasietiden och packade därefter väskan för att studera fotografi i Finland. Därefter har Annett utbildat sig i England och har
en Bachelor of Arts (hons) in Photography & Video (First Class) från University for the Creative Arts samt en Master of arts in Photography från Royal College of Art i London. 
Oxygen, 4 700:-
 En förnimmelse av ängslan i en förvirrad samtid utan moralisk kompass, där rent vatten och ren luft inte längre är en självklarhet.

Annica Mari, 54 år, Trelleborg. Började fotografera när hon bosatte sig i USA (2007-2013). Har tidigare ställt ut på bla Trelleborgs bibliotek och på Planket i Ängelholm.
Sankt Franciskus, 4 000:-
 Allt levande har lika värde. Han grät för de fattiga, såg alltid ljuset i mörkret. Han predikade för alla levande ting och han älskade dem alla.
 
Adam Humlesol, 29 år, Kalmar. Utbildad reklamfotograf och verksam sedan 2013. Har tidigare ställt ut i samband med Norrköping Pride och egen utställning på Norrköpings Kulturhus. 
Jesus, den gode hedern, 4 000:-
 Han säger att han är “grinden in till fåren”, in till fårens hägn; att den som går in genom honom ska finna trygghet. 
 
Adam Humlesol, 29 år, Kalmar. Utbildad reklamfotograf och verksam sedan 2013. Har tidigare ställt ut i samband med Norrköping Pride och egen utställning på Norrköpings Kulturhus. 

Minne av pappa, 600:-
 Den stora trägubben står i en park i Kalmar. Figuren betyder mycket för Mio för att han och hans pappa brukade tillbringa tid i parken tillsammans. 
 
Mio Axelsson Lesniak, 7 år, Kalmar.

Bilden är utom tävlan.
Barnet på piren, 1 500:-
En tidig morgon på piren till Haji Alis-moskén i Mumbai Indien. Barnets mamma har satt ut flickan på gatan för att tigga.

Sofia Malmqvist, 32 år, Kalmar. Har fotograferat på hobbynivå i drygt tio år och debuterar som utställare i Kalmar Photo art.
Wilma, 1 500:-
 En bild från min fotobok som handlar om och kretsar kring vatten
 
Moa Bigelius, 20 år, Kalmar. Började fotografera redan vid 12 års ålder och mer frekvent under gymnasieåren. Har tidigare ställt ut på Jönköpings länsmuseum och på Galleri 28 i Kalmar.
På fjärde våningen, 2 700:-
 Vad finns bakom en fasad? Vem får bo där? Är huset tillgängligt för alla? Visar fasaden vad som finns på insidan? Vem har bott där innan?
 
Ronny Waltersson, 55 år, Mellstaby på Öland. Utbildade sig till stillbildsfotograf 1985 på fotoskolan i Gamleby och har arbetat som fotograf på SVT Växjö i över 17 år. Han har tidigare bla ställt ut på Persona galleri och hans verk finns som konstnärlig utsmyckning på Hälsocentralen i Mörbylånga.

The Man in the Window, 3 000:-
 Bilden togs i Peking och vid mitt besök i den Förbjudna staden. Jag såg en man luta sig fram för att titta in. Ljuset, nyanserna och inramningen kändes perfekt. Jag hade turen att fånga ögonblicket.
 
Jorge Gelati, 55 år, Kalmar. Kommer från Brasilien, arbetar som fotomodell och har fotograferat i 30 år. Har tidigare bla gjort en utställning för UNESCO om funktionshindrade barn och deras inkludering i skolan.
Gul prästkrage i skymningen, 4 500:-
Nästan varje kväll går jag i skymningen omkring i min trädgård bland blommorna med en kamera. Och särskilt denna vår. Då finns ofta ögonblick av plötslig stillhet, av förvandling från ljus, liv, strid och rörelse till inåtvänd vila och förberedelse inför natten. Blombladen som varit utfällda drar ihop sig likt händer över ett ansikte.
 
Bertil Hertzberg, 72 år, Vassmolösa. Fotograf, teaterchef och kultursamordnare. Har varit verksam i länet sedan 1978 vid bla Byteatern Kalmar länsteater och Fotoskolan i Gamleby.
The Mirror of Life (upplaga 1/7), 4 600:-           
En reflexion över våra roller, attityder och vårt förhållningssätt till varandra, samhället och den värld vi lever i.

Bob Stefan Gelebo, 68 år, Västervik. Började fotografera 1962 och hade sin egna första utställning 1971 på Stagneliusskolan i Kalmar. Har deltagit i ett 30-tal utställningar, bla i Jönköping och i Stockholm.
Unga bokträd (upplaga 2/5), 11 500:-
Unga bokträd fotograferade under de få dagar på Kullaberg som vi får snö. 

Jockum Klenell, 42 år, Viken, Skåne. Har fotograferat i 17 år och har bland annat ställt ut på Liljevalchs Vårsalong och Galleri Eklund i Stockholm. Arbetar professionellt som fotograf både i Sverige och Europa.
Alopecia areata, 1 500:-
 Ovissheten är värst. Kommer det någonsin tillbaka? Hur mycket ska jag tappa? Kommentarerna gör ont, även om de bara vill väl. ”Det är ju bara hår, det kunde ju varit värre.” Det är också en förlust, förlust av ens identitet. Personen i spegeln är inte samma som förut, oigenkännlig rentav.
 
Linda Humlesol, 30 år, Kalmar. Utbildad vid Fotoskolan Viebäck (numera Fotoskolan Jönköping) och på Fotoskolan Gamleby. Har tidigare bla ställt ut i samband med Norrköpings Pridefestival.
Tomrummet, 1 500:-
 Bilden försöker fånga den känsla av ensamhet som drabbar oss alla ibland. 
 
Stina Lamke, 18 år, Mörbylånga. Har fotograferat i cirka två år och debuterar som utställare i Kalmar Photo art.
Bilen och tidens gång, 1 900:-
 Termodynamiken är obeveklig och motstånd är fåfängt. Entropin, oordningen, ökar. Riktningen är entydig. När billarna var nya glänste de. Bilarna faller sönder och sprids i allt mindre beståndsdelar och allt längre bort. En gång kommer det inte längre att vara möjligt att se att bilarna har stått här.
 
Tom Gagner, 69 år, Kalmar. Började fotografera i tonåren, är självlärd och arbetar som frilansfotograf. Har tidigare medverkat vid några lokala utställningar.
 
Small town blues, 1 900:-
 En gång om året bryts tystnaden längs allén i den lilla staden på Västgötaslätten. Blänkande och restaurerade amerikanare från 50-talet paraderar tillsammans med andra, inte lika välbevarade, exemplar. Strax före gryningen har de flesta åkt hem, men en bil och några åskådare dröjer sig kvar. Åter härskar lugnet.
 
Tom Gagner, 69 år, Kalmar. Började fotografera i tonåren, är självlärd och arbetar som frilansfotograf. Har tidigare medverkat vid några lokala utställningar.
Alter ego, 3 000:-
 Fotograferat på bakluckeloppis i Nybro den 5 maj 2019. Bilden är inte främst dokumentär utan skall ses som ett fristående avgörande ögonblick på tema som humor, integration, värme och symbolik. Bilden är ett resultat av ett medvetet arbete med fokus på loppisens alla speglar. 
 
Joachim Haux, 55 år, Nybro. Har fotograferat sedan 1989 och är medlem i Kalmar fotoklubb. Fick bronsmedalj för kollektionen ”Livets väg” vid Riksfotoutställningen 2019.
Herrar i tågfönster som äter smörgås, 1 000:-
Fotograferat vid tågbyte i Hässleholm med mobilen. Som vanligt är den kamera man har med sig den bästa.
 
Kalle Lind, 30 år, Ålems Kyrkby. Har fotograferat aktivt de senaste tio åren och debuterar som utställare i Kalmar Photo art.
Kamel Duckface, 1 500:-
 Ölandskamel gör en duckface.
 
Marika Ottosson, 41 år, Färjestaden. Frilansfotograf och mäklarfotograf. Har tidigare deltagit i utställningen Rosa rutor med insamling för Cancerfonden.
Vintervandringen (upplaga 1/3), 2 500:-         
Denna bild skapades under en vintervandring i Sintra, Portugal.
 
Britt Dalspång Östlund, 62 år, Kalmar. Har fotograferat i tio år och debuterar som utställare i Kalmar Photo art.
Havet, 2 500:-
 
Det är något med det där, att vandra tillsammans. Bakom eller framför, vid sidan om en annan människa… Att följa varandra.
 
Ulrika Lindrooz, 47 år, Kalmar. Utbildad vid Fotoskolan i Gamleby och har arbetat som frilansfotograf. Är nu verksam vid Mediahuset i Kalmar, en daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa.  

Dr. Westerlund (upplaga 5/12), 4 000:-
 Självporträttet är en del av ett pågående projekt där jag arbetar med existentiella frågor kring livets skörhet, min accelererande klimatångest och omgivningens handlingsförlamning. 
 
Emmi Roosling, 28 år, Vickleby. Arbetar som fotograf, utbildad vid Fotoskolan i Gamleby och har tidigare bla ställt ut på Palladium i Växjö och i Asita-room i Osaka, Japan.

Klä i Kleva (upplaga 1/4), 6 000:- 
 Hedda Tråcklare, 31 år, Kalmar. Har fotograferat sedan 15 årsåldern och har tidigare bla ställt ut på Himmelsberga vårsalong och haft examensutställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg.