AKTUELLA

TANKESPEGLINGAR 25/9-11/10

Fotografen LisaLove Bäckmans fotokonst liknar ingen annans. De är drömska, lekfulla och gränslösa. Fantasifulla, mörka och lätt febriga. Hon skapar med sig själv i centrum men ändå inte.

LisaLove Bäckman är 36 år och självlärd fotograf från Skellefteå. Innan hon började uttrycka sig genom fotokonsten 2014 livnärde hon sig på att spela poker i fem år.

– Idag gör jag främst självporträtt och arbetar uteslutande ensam. De flesta idéer dyker upp när jag stänger ögonen och låter fantasin flyta. Jag gillar att vara kreativ och utforska vad som bor inom mig. Jag ser fram emot att få ställa ut i Kalmar, säger LisaLove Bäckman.

2015 blev LisaLove Bäckman utsedd till årets fotograf i tidningen Kamera & bilds stora bildtävling. 2017 hängdes fjorton av hennes verk ut på Fotografiskas höstutställning i Stockholm, Sveriges största jurybedömda utställning inom fotografi. Hennes Instagram-konto följs av över 12 000 personer.

Utställningen visas lördagar-söndagar mellan den 26/9-11/10 klockan 11:00-15:00. Välkomna!

KUNGARNA FRÅN BLOMSTERMÅLA 25/9-11/10

Fotografen Vanni Jung Ståhles utställning ”Kungarna från Blomstermåla” är en dokumentär porträttserie med åtta unga personer som valt att stanna kvar i Blomstermåla. Hennes fotografier har vunnit det prestigefyllda priset Årets bild i klassen Årets rookie, en tävling som arrangeras av Pressfotografernas Klubb och som anses vara Sveriges största och mest prestigefyllda inom genren fotojournalistik. 

– Jag valde att fotografera i Blomstermåla eftersom jag själv är uppvuxen i närheten och gick på högstadiet där. Jag flyttade så fort jag slutade skolan. När jag började min utbildning i Stockholm blev identiteten till landsbygden större. Stockholm är anonymt och jag kände mig rotlös i en mångmiljonstad. Jag började åka tillbaka till Småland, hörde av mig till vänner eller bekanta jag en gång känt. Hur var det att stanna kvar? Vem blir man? I bilderna vill jag få fram lugnet, tiden som går långsammare i mindre orter. Men även stoltheten och tillhörigheten till sitt hem, säger Vanni Jung Ståhle.

Vanni Jung Ståhle är 25 år och uppvuxen i Pataholm. Hon har bland annat gått på Nordens fotohögskola på Biskops Arnö och praktiserat som fotograf på Dagens Nyheter.

Utställningen visas lördagar-söndagar mellan den 26/9-11/10 klockan 11:00-15:00. Välkomna!

KUBANSK PROMENAD 25/9-11/10

Streetfotografen Ronny Waltersson från Mellstaby på Öland var nyligen på Kuba. I utställningen ”Kubansk promenad” delar han med sig av upplevelserna. Fotografierna tar publiken genom vindlande gränder, låter tittarna komma nära miljöerna och de människor som Ronny har fångat med sitt säkra bildseende. För Ronny är kameran aldrig långt borta. Om det är på resor eller i vardagen så är han alltid beredd att dokumentera det han ser och upplever. 

– Med mitt dokumenterande sätt att ta bilder vill jag lämna tankarna om verket till betraktaren, säger Ronny Waltersson, fotograf.

Ronny Waltersson fick sin första kamera som 15-åring och utbildade sig 1985 till stillbildsfotograf på fotoskolan i Gamleby, som vid den tiden var den utbildning med bäst anseende i Sverige. Därefter har han studerat produktionsutbildning och bland annat arbetat som flygfotograf, reklamfotograf och på SVT Växjö. Idag arbetar Ronny Waltersson som frilansfotograf.

Utställningen visas lördagar-söndagar mellan den 26/9-11/10 klockan 11:00-15:00. Välkomna!