VARFÖR PERSONA?

Persona har fått sitt namn från en av Ingmar Bergmans mest hyllade filmer. “Jag upplever idag att jag i Persona kommit så långt jag kan komma. Att jag i frihet rör vid ordlösa hemligheter som bara cinematografin kan lyfta fram”, Ingmar Bergman i boken Bilder om sin film från 1966.

Persona är ursprungligen också ett latinskt ord som betyder “roll”, “mask” och “person”. Ordet personlighet härstammar från det latinska ordet. En annan inspiration till namnet kommer från psykiatrins värld. Psykologen Carl Gustav Jung beskrev Persona som den roll individer spelar i sociala sammanhang, alltså det beteende som de visar upp för omvärlden: ”En sorts mask som är konstruerad dels för att göra ett intryck på andra, och dels för att dölja individens sanna natur”.

Film memorabilia

I galleriet finns böcker om Ingmar Bergman och en fin samling fotoböcker och album som har tillhört fotografen Sven Nykvist. Här kan man även se originalmanuset till filmen Persona. Sedan 2023 visas även permanent en äkta Oscars-statyett som har tillhört Ingmar Bergsmans filmfotograf Sven Nykvist. Statyetten fick Sven för bästa foto 1973 för filmen “Viskningar och rop”. Säg bara till om Ni är intresserade och vill se dessa rariteter!