CAJSASTINA OM SIN KONST


Sångerskan och låtskrivaren CajsaStina Åkerström har under hela sitt liv haft konsten som intresse och kärlek. När pandemin slog till började hon också måla på allvar.

TRYCK HÄR FÖR ATT KÖPA HENNES KONST

– När alla planerade jobb försvann behövde jag ha någon form av kreativt utlopp. Jag kunde då i lugn och ro fullt ut undersöka bildmediet och leka mig fram till ett eget bildspråk. Det har varit en fantastisk resa, berättar CajsaStina. Hon beskriver sitt måleri som figurativt, organiskt och intuitivt. För henne är ljusets spel i motivet viktigt.

– Jag arbetar med oljepastellkritor och färgpennor på papper. Blandar till egna nyanser med palettkniv och använder sen palettkniven, fingrarna, naglarna och pennor som ”penslar” när jag målar. Jag lägger också mycket tid och fokus på att hitta motiv där ljus, perspektiv och färger samverkar på ett för mig optimalt vis. Motiven hittar jag i omgivningarna när jag promenerar och fotograferar. Sedan målar jag på fri hand efter fotografiet, säger CajsaStina.

CajsaStina är helt och hållet självlärd och menar att intuitionen är en viktig del i hennes skapande. – Det är absolut besläktat med musikskapandet. Jag lyssnar också väldigt mycket på musik när jag målar. I lurarna har jag ofta gamla hjältar som Nick Cave & The Bad Seeds, Bob Dylan och Joni Mitchell.

Intresset och fallenheten för måleriet kommer från mammas sida, tror CajsaStina. – Min morfar var målarmästare i Stockholm och fenomenal på marmoreringar. Min morbror var en fantastisk konstnär. Även mina syskon målar och min mamma tecknar. Jag har haft måleriet runt mig sedan jag var en liten unge.  

Vad får du inspiration ifrån?

– Jag tycker om David Hockney, hans djärva färger och lite galna och modiga motiv. Framför allt hans landskapsbilder. I mitt hjärta finns också de nordiska impressionisterna, symbolisterna, Skagenmålarna, Hanna Pauli och Helene Schjerfbeck.

Fakta:

Namn: CajsaStina Åkerström

Bor: Söder om Kalmar

Karriär: Skivdebuterade för 30 år sedan 1994 med albumet ”Cajsa Stina” som sålde platina med låten ”Fråga stjärnorna” som blev en stor hit. 2010 gav hon ut boken ”Du och jag, farsan” om sin relation till pappan Fred Åkerström. Hon har tävlat i Melodifestivalen 2014 och varit sommarpratare i Sveriges radio. 2019 firade hon 25 år som artist och släppte då sin tolvte skiva. I juni 2021 debuterade hon som konstnär på Persona galleri i Kalmar med utställningen ”Den allvarsamma leken”.

Sedan debuten har hon ställt ut sin konst på följande platser:

Laxholmens kulturhus i Munkfors, 2022

Rosenlunds herrgård, Jönköping, 2022

Skärva herrgård, Karlskrona, 2023

Olssonska gården, Torsås, 2023

Kulturparken Småland, Växjö, 2024

Spannstallet, Kronovalls slott, 2024

Konstsamlingar hon finns representerad i: 

Kalmar kommun 

Nybro kommun 

Konstföreningar och privata kollektioner