CAJSASTINA ÅKERSTRÖM

PANDEMIN SATTE STOPP FÖR artisten och låtskrivaren Cajsa-Stina Åkerströms turnéer och konserter. Istället har hon ägnat sig åt att fördjupa sig i sitt måleri. I utställningen Den allvarsamma leken debuterar hon som målande konstnär. Mellan den 11-20 juni visas hennes konst på Persona galleri i Kalmar.

I samband med utställningen finns förutom originalen även signerade och numrerade Fine Art Prints av några av verken till försäljning i prisklassen 2 500-5 500:-

Titeln på utställningen är hämtad ifrån Hjalmar Söderbergs klassiska roman med samma namn. CajsaStina Åkerström förklarar varför:

– Söderbergs boktitel fångar det som för mig är så centralt. Den prestigelösa lekens avgörande betydelse för allt skapande och liv. Titeln är också talande för min resa så här långt, en resa som började från noll i ett enda plirögt nyfiket utforskande. När all konsertverksamhet har legat nere har jag haft tid att i lugn och ro fullt ut undersöka bildmediet och leka mig fram till ett bildspråk.

CajsaStinas beskriver sitt måleri som figurativt, organiskt och intuitivt. Ljusets spel i motivet är viktigt för henne.

– Jag arbetar med oljepastellkritor och färgpennor på papper. Blandar till egna nyanser med palettkniv och använder sen kniven, naglarna och pennor som ”penslar” när jag målar. Jag lägger också mycket tid och fokus på att hitta motiv där ljus, perspektiv och färger samverkar på ett för mig ultimat vis. Motiven hittar jag i omgivningarna när jag promenerar. Jag fotograferar och målar sedan på fri hand efter fotografiet, säger CajsaStina Åkerström.

Persona galleri har det ärofyllda uppdraget att genomföra vernissagen och utställningen.

– Galleriet är förstås hedrade över förtroendet som hon har visat oss. Jag tilltalas personligen mycket av hennes genomarbetade och väl komponerade måleri. Det finns en stillhet och en skönhet i CajsaStinas konst som jag fångas av, säger Jonas Hellberg, gallerist.